Door Menno Gibson


Zaterdagochtend moesten de heren en dames al vroeg uit de veren voor hun deelname aan de HeartBowl 2017, georganiseerd door Spijkenisse Scouts. De peewees zaten in een interessante poule van 3 teams. De openings match tegen de Scouts werd gedomineerd door de Cru jongsten hetgeen resulteerde in een overwinning. De tweede match was de eerste internationale wedstrijd van het team, tegen de Antwerp Argonauts. Ook deze tegenstander was niet opgewassen tegen het thans haast zwevende peewee team uit Amsterdam.

Voor de derde match tegen de Running Rebels, bleek echter dat er een aantal 15 jarigen bij de tegenstander speelde. De organisatie greep in en deze laatste wedstrijd werd een forfait, het is immers niet verantwoord om 8 jarigen in het veld te zetten tegenover 15 jarige spelers. Door de forfait was het 3e winstpunt een feit; de Amsterdam Crusaders Peewees wonnen daardoor de Heartbowl 2017.

De uiterst verrukte ouders kochten als extra verrassing meteen ijsjes, want de buitentemperatuur was inmiddels aardig opgelopen.

 

De gewonnen beker zal woensdag uiteraard naar het Cru Home gebracht worden om een plaats in de volle prijzenkast te krijgen.

 

Het weekend was nog niet over want op zondag moesten de Peewees weer vroeg op om in Almere aan te treden voor de returnwedstrijd tegen de Flevo Phantoms. De sfeer in het team was ietwat dubbel omdat er al eens was verloren tegen Flevo maar men wel nog in een euforische stemming was na de winst van de dag ervoor.

Enthousiast en gefocust startte de Cru benjamins hun strijd waarbij in ieder geval de ‘nul’ van het scoreboard af moest, wat in het 2e kwart gebeurde.

Ondanks het ferme verweer en de prima samenwerking onderling van de Crusadertjes waren de Phantoms duidelijk in het voordeel met 3 hele snelle spelers. Ook het thuis spelen werkte in hun voordeel, door het aanwezige publiek.

Vechtend tot de laatste seconde hebben de peewees alles gegeven, maar ze kwamen helaas niet meer dichterbij. Met 64 tegen 19 was de ‘nul’ weliswaar van het board af, maar moesten de jongsten hun  nederlaag erkennen, al mogen ze de de neus omhoog houden.

 

Op de zonnige zondagmorgen verzamelden het Cubs 2 team bij de Cru. Helaas stonden de mannen op hun weg naar Rotterdam meteen in de file! Ook in Rotterdam, waar de marathon gelopen werd waren veel wegen afgesloten en waren overal omleidingen. Eenmaal aangekomen werden de Cru spelers opgevangen en naar de lockerroom begeleid. De wedstrijd begon en binnen de 54 seconden stonden de Rotterdammers al achter (waar hebben we dat meer gezien). Al snel volgden meer touchdowns. Toch bleek de Cru niet in staat de extra punten binnen te trekken. De temperatuur begon ook  al aardig op te lopen. De mannen hadden het druk met het vocht op peil te houden. De offense van  010 stond met frisse moed tegenover onze Defense, maar al snel bleek dat de verdediging uit Amsterdam te snel en te sterk waren. De verdediging van 010 was nu aan de beurt maar ze werden aan alle kanten voorbij gelopen door het rode gevaar. Hoe klein de mannen ook waren, ze vlogen met ball en al over het veld. Een geslaagde training en een sportieve wedstrijd was het uiteindelijke gevolg. De uitslag was 010 vs 020: 6-74, een pracht resultaat!

 

Op het Crusaders veld was het zondag ochtend vroeg de beurt aan het Cubs 1 team dat het veld zou betreden tegen Lelystad Commanders Cubs 2. Het was een stralende ochtend en het veld zag er weer mooi verzorgd uit, net als de spelers. Ook het spel was goed verzorgd en de eerste scores van de Crusaders stonden al snel op het bord. Prachtige passes werden afgewisseld door vlijmscherpe runs. Op defense werden de Commanders keer op keer op tijd tegen gehouden. Een aantal maal werden de ballen van de quarterback van Lelystad onderschept door de uitstekend opgestelde verdediging. Alle spelers lieten zich van hun allerbeste kant zien en wisten het toegestroomde publiek, dat naast ouders ook spelers van Crusaders 2 en Tilburg Wolves bevatte, te bekoren. Het was moeilijk een uitblinker aan te wijzen omdat het gehele team goed speelde, maar het is waarschijnlijk David Mesa geweest die het meest gescoord heeft. Ook Davey Noor wist de verdediging van Lelystad vaak te verschalken. Aan het einde van de wedstrijd (de scheidsrechters van de senioren wedstrijd stonden al ongeduldig te wachten) was de score opgelopen tot 89-22.

 

Voor de tweede keer dit seizoen speelde het Crusaders senioren 2 team tegen de Tilburg Wolves. Deze sportieve tegenstander is in hun eerste jaar van competitie, hetgeen te merken is op het veld. Zij moeten nog het een en ander leren, maar willen dat ook graag. Het tweede team begint goed te draaien en dat zorgde voor een mooi schouwspel op deze zonnige zondag. Quarterback Zakaria ibn Hussain en receiver Jordy Anrochte bleken opnieuw een gouden duo. Met zijn tweeën waren zij betrokken bij 5 van de 8 touchdowns. De combinatie zorgde voor twee touchdowns waarbij ibn Hussain Anrochte de bal toewierp. Anrochte liep nog een punt terug en gooide een touchdown op Frank van der Veldt, die later ook een TD ving van Hussain. Fabian Vos scoorde van 9 yards en Van der Veldt (1) en Max Keur (3)schopten bovendien extra punten. Assistent coach van de Peewees Senyal Fare scoorde een extra punt uit een pass van Thomas de Waal. De Tilburgse verdediging had geen antwoord op de gevarieerde aanval van de Crusaders. De Wolves’ aanval kon ook geen potten breken en had met veel turnovers te maken, 5 fumbles gingen verloren. De quarterback van Tilburg gooide voorts een interception die op Kyei Ross, die van 25 yards de bal terug liep voor een score. De verdediging zorgde ook voor een safety door een tackle van Nico Breukels in de end zone van de Wolves. Nico Breukels was sowieso de uitblinker op defense, met 6 solo tackles allen voor terrein verlies, 2 sacks en een fumble recovery. Fabian Oudsten had 3 tackles, 1 sack en viel op een fumble, terwijl ook de van een blessure terug gekeerde LB Bryan Pols 3 tackles had en een sack. Defensive Lineman Wesley Saelman liep bovendien ook nog een mislukte punt terug. Hierdoor kwam de score uit op 56-00

Check de highlights hier!

 

Als laatste waren de Elite troepen van Coach Winston Ronde aan de beurt. Voor de nu behoorlijk grote hoeveelheid toeschouwers moesten zij het veld kiezen tegen de Hilversum Hurricanes. Voordat de altijd hard spelende Hurricanes het eenmaal wisten stonden ze al met 21-0 achter. Een run van Betama opende de score, waarna Nicky Bakker een punt blokte en terug liep naar de endzone van Hilversum. Nicky Bakker zou later ook nog een fieldgoal blokken. Met alle Amerikanen aan boord, waren de Hurricanes geen gevaar meer, hoewel zij regelmatig hun plays konden maken. Vooral hun korte passes werden gevangen. Gaandeweg de wedstrijd begonnen de Crusaders hun concentratie te verliezen, hetgeen zich vertaalde in verschillende fouten en miscommunicatie. Geen van allen was echt fataal totdat de bal op korte afstand van de Crusaders endzone in handen van de Hurricanes kwam. De Hilversummers bleken de eersten te zijn die dit jaar op de Crusaders zouden scoren. Ondertussen was de score 28-7 geworden. De aanval van de Crusaders bleef ietwat stroef lopen, maar de verdediging bleek van ijzer gemaakt: er was verder geen doorkomen aan. Ondanks de foutjes konden de Crusaders tegen het einde van de wedstrijd nogmaals scoren na een pass van Keith Ray op David Mahoney. Deze laatste is overigens, ondanks zijn naam, gewoon een Nederlander.

Met twee weken te gaan tot de Big6 kraker tegen Europa’s nummer 1 team, NewYorker Lions uit Braunschweig, moet er nog wel gewerkt worden aan de afstemming tussen de sterke wapens die de Crusaders tot hun beschikking hebben.

Heb jij je kaartje al voor 22 april? -> BIG6 Tickets