In de aanloop naar het weekend ontvingen de Crusaders het schokkende bericht dat de Spijkenisse Scouts niet genoeg spelers op de been konden brengen voor hun wedstrijd tegen het Elite team op zondag. De forfait van de Scouts zorgt ervoor dat het eerste senioren team van de Crusaders, zonder te spelen, alweer op 4 gewonnen wedstrijden staat. Gelukkig waren er nog 5 andere wedstrijden die door het hele land gespeeld werden door de verschillende teams van de Crusaders.

 

In Lelystad traden de Peewees aan tegen de plaatselijke Commanders. Ondanks de afsluiting van de A1 thv Muiden én de omschakeling  naar Zomertijd waren alle spelers keurig om 10 uur in Lelystad aanwezig.

Tijdens de vrijdag training moest een van de spelertjes per ambulance worden afgevoerd. De impact daarvan moest eerst goed besproken worden met het team. Met een positieve blik voorwaarts begonnen de peewees  vastberaden  aan de wedstrijd. De eerste 2 TD’s kwamen van RB Kenneth Moons waarbij ook de PAT’s goed benut werden. Ook Lelystad kwam tot scoren met direct weer scores van de Crusaders. De teams van Amsterdam en Lelystad waren aan elkaar gewaagd. Na de eerste helft hadden de Peewees een voorsprong van 26 – 20.  De jongste Crusaders waren in een winning mood.

Ook in het derde kwart ging het gelijk op. De defense hield goed stand, onder andere door een interceptie van QB Jarod Verleng, die de geblesseerde Linebacker Jimi Flynn Verheul verving. Hij maakte tevens een TD. Maar Lelystad kwam wéér terug ondanks dat  Linebacker Wassim Bokamir wederom in vorm was en menig Lelystad speler de vlag afpakte. Ook Brendan van Wierden liet zich niet onbetuigd als waardige safety. Onder toeziend oog van de aanwezige ouders en voorzitter Paul vd Kolff bleef de wedstrijd spannend tot de laatste seconde. Na op minimale voorsprong gekomen te zijn wist Lelystad de wedstrijd professioneel uit te spelen. De dappere Peewees konden helaas net niet winnen: Lelystad Commanders- Amsterdam Crusaders Peewees 46-45

 

Ook het eerste Cubs team van de Crusaders moest in Lelystad spelen. Weinig geïnspireerd betraden de spelers het veld en bleef de wedstrijd in balans. Zodanig zelfs dat na het eerste kwart de score 22-22 was. In het tweede kwart kwam de klasse van het team al een beetje door zodat de score na de eerste helft 34-42. Uiteraard waren de coaches niet tevreden met het matte spel van Cubs 1, daarom stond het team een pittige speech te wachten in de rust. Dit had de gewenste uitwerking hetgeen resulteerde in een tussenstand van 46-74 na de derde kwart. In het vierde kwart liepen de Crusaders ver uit en was de eindstand 67-116. Het Cubs 1 team heeft er uiteindelijk een hele attractieve wedstrijd van gemaakt en wist iedere keer bij balbezit te scoren. De Commanders werden echter tot 7 keer op de nul gehouden. De toeschouwers (lees ouders) hebben genoten van de saamhorigheid tussen de spelers. De coaches hebben in korte tijd veel kunnen bereiken met dit nieuwe team.

 

Het Cubs team 2 reisde af naar Spijkenisse Scouts, waarvan het senioren team dus helaas niet naar Amsterdam kon komen. Met de zon in de rug begon het team aan de wedstrijd tegen de Scouts. De Scouts is een formidabele tegenstander, waarvan de spelers behoorlijk groot zijn uitgevallen. De Crusaders mannen hadden zich daar al behoorlijk druk over gemaakt. Toch waren het de Cru boys die de eerste  punten op het bord zetten. Maar de Scouts lieten hun kracht zien en maakten het de Cru heel moeilijk. Tot het derde kwart konden de Crusaders goed meekomen. In het vierde kwart kwam de ervaring van Spijkenisse door en behaalden ze een beslissende voorsprong. Ondanks dat de Cru jongens een goede wedstrijd speelden konden zij de kansen die ze kregen niet verzilveren.  Hoewel ze in de afgelopen week al heel wat verbetering hebben laten zien, zijn de verbeter punten voor het team: speel snelheid en uitvoering.

 

De Cadets speelden afgelopen zondag in Arnhem de inhaalwedstrijd tegen de Gelderland Knights ( combi team van Arnhem Falcons en de Nijmegen Pirates). De wedstrijd begon later dan gepland maar dat had geen impact op de concentratie.  De Cru defense, voornamelijk bestaande uit rookies ondersteund door goed coachende “veteranen”, stond als een huis en gaven de Knights offense geen kans.  De eerste score is een feit als  QB Jason Denneboom (#11) een hand off geeft aan runningback/kicker Diraigell Henar (#26) die de bal ruim 90 (!) yards naar de endzone brengt!  De PAT van Diraigell was ook goed: 7-0.  Na een geweldige pass over ca. 30 yards van QB Jason Denneboom naar TE Jesse Vonk (#82), liep Jesse vanaf de 45 yards line van de Knights de TD binnen. DiRaigell zorgde opnieuw voor de PAT: 14-0. Tegen het einde van de 1e kwart liep DiRaigell zijn 2e TD over rechts  gevolgd door zijn eigen PAT : 21-0.   Het 2e kwart begon goed met een score door Jason Denneboom op een QB scramble vanaf de 50 (!) yard lijn: 27-0. Helaas leidde de poging tot een 2 punts conversion tot niets.  De Knights drongen nog aan voor eerherstel maar een een pass in de Cru endzone werd onderschept door safety Maurits Broersen (#31).

Helaas moesten inmiddels een paar spelers van de Knights afhaken door blessures waardoor de Knights coaching staf zich genoodzaakt voelden om de speeltijd in de 2e helft met 10 minuten te verkorten. Ondanks de personele problemen, waren de Knights strijdlustig in de 2e helft waarvoor complimenten op zijn plaats zijn.  DiRaigell scoorde in het 3e kwart zijn 3e TD van de dag na een run vanaf de eigen 35 yards line. Helaas mislukte de 2 punts conversion. 33-0.

In het 4e kwart zorgde DE/LB Mischa van Nieuwpoort (#52) met  een safety voor de eindstand van 35-0. Topscorer was DiRaigell dankzij het goede blocken van de O-line met rookie Jesario Pengel (#62) die de grote DE van de Knights de baas bleef. De defense was scherp met goede verdediging tegen pass en run en een QB sack  van Miquel Darson, (# 57). De Offensive play of the day was de eerder genoemde  90 yards TD run van RB DiRaigell (#26) in het 1e kwart.

Defensive play of the day: 3e kwart bij 2nd & 9 voor de Knigts op de CRu 25 yards line: CB Robin Pho (#29) reageert alert op een sweep van hem af en steekt de gehele breedte van het veld over om een TD te voorkomen doorde Knights runningback op tijd te tackelen. Met deze overwinning behaalden de Cadets de 1e plaats in de reguliere competitie. Hierdoorzijn zij automatisch geplaatst voor de finale om het Nederlands kampioenschap 2017 op 15 april. Als titelverdediger en als Amsterdam Crusaders zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen. De finales (ook die van JT) worden bij het Cru Home gespeeld, komt allen en moedig de jongens aan als Cru Family!

 

Amsterdam Crusaders 2 speelden op het eigen veld tegen de Enschede Broncos die al vroeg op pad moesten om met de bus richting Amsterdam te rijden. Hoewel ze zich goed hadden voorbereid op de wedstrijd tegen Cru 2 konden de Broncos niet voorkomen dat hun eerste twee drives eindigden met bal verlies. Beidde keren liet de running back de bal uit de handen vallen en vielen de Cru mannen erop. Turnovers zouden in het verloop van de wedstrijd een grote rol blijven spelen. Na een van de fumbles was het Anthony Butler die scoorde met een prachtige 29 yard run naar de endzone. Frank van der Veldt schopte de conversie door de palen waardoor een 7-0 score op het bord stond. Het spel van de Crusaders werd echter minder goed en geholpen door fouten en overtredingen, maar ook door een paar aardige plays, konden de Broncos tegen scoren. Zonder het extra punt bleven de Crusaders toch nog op voorsprong 7-6.  In het eerste kwart wist Frank van der Veldt een 35 yard field goal professioneel door de palen te mikken, hetgeen de stand op 10-6 bracht. In het tweede kwart ging het spel op en neer, maar werd er niet verder gescoord

De defense van de Crusaders speelden sterk. Jair Ramsahai kon de QB van Enschede 3 maal achter de lijn tacklen voor een sack. Siem Wijn (7 tackles 1 fumble recovery), Georginio Pengel (fumble recovery), Trevor de Vries (interceptie) en de andere defensive backs konden de lange receivers van de Broncos vaak afstoppen maar helaas konden zij niet voorkomen dat Enschede kon scoren in de derde kwart. De verder goed spelende van der Veldt (die twee kick-offs door de endzone schoot) stond klaar om de bal op 4de poging weg te schoppen maar moest de bal van de grond oppakken en raakte daarbij met de knie de grond. De bal werd daarom op de 4 yard lijn neergelegd door de scheidsrechters, waarna de grote lijn van de Broncos makkelijk een weg kon banen voor de score. 10-12 was nu de achterstand. De aanval bleef moeite hebben om op gang te komen, van de 18 passes van quarterback ibn Hussain werden slechts 4 gevangen.

Toch kwamen de Crusaders een paar keer in de buurt van de endzone van Enschede. De twee fieldgoal pogingen die daaruit voort kwamen, leverden echter geen punten op. Het leek erop dat  Cru 2 in de vierde wedstrijd van het seizoen tegen het eerste verlies zou oplopen, net als vorig jaar. Gelukkig bleek de defense in de laatste minuten een antwoord te hebben en gaf de bal aan de offense dicht bij Enschede’s endzone. Na 3 pogingen wist RB Anthony Butler (die ook voor 94 yards liep) uiteindelijk de endzone te bereiken en na het extra punt van van der Veldt was de eindstand 17-12.