Amsterdam Crusaders verslaan Rotterdam Trojans overtuigend en pakken derde opeenvolgende BNL-titel

De Amsterdam Crusaders bleven perfect in BNL-titelwedstrijden afgelopen weekend toen ze de Rotterdam Trojans met 38-14 versloegen om hun derde opeenvolgende BNL-kampioenschap binnen te halen.

De wedstrijd, gespeeld op het thuisveld van de Brussels Tigers, markeerde de eerste keer dat twee teams uit één land streden om de kroon. De competitie bestaat uit teams uit zowel Nederland als België.

Tijdens het reguliere seizoen eindigde Rotterdam als de nummer 1 en verdiende daarmee een bye en een ticket rechtstreeks naar de finale. De Crusaders moesten nog spelen tegen de Brussels Black Angels in een halve finale playoff thuis op Sportpark Sloten in Amsterdam en wonnen overtuigend met 35-6.

De laatste keer dat de teams uit Amsterdam en Rotterdam elkaar ontmoetten was twee maanden geleden in Amsterdam, een wedstrijd die de Trojans met 23-21 wonnen, wat deze finale tot een zeer verwachte wedstrijd maakte.

Het was vanaf het begin duidelijk dat de Crusaders goed waren voorbereid, vooral op het aanvallende front. Quarterback Jasper Nijland leidde de Amsterdamse aanval met precisie en overtuiging. De Ierse nationale teamspeler John Hanbury opende de score met een korte vangbal van Nijland in de flat en rende vervolgens 60 yards langs de zijlijn, waarbij hij halverwege een snijbeweging maakte om licht te vinden aan de rechterkant van het veld en te scoren. De PAT was niet goed.

Niet lang daarna, en nog steeds in het eerste kwart, slaagden de Trojans erin om de run-heavy offense van de Crusaders te stoppen door ‘seven in the box’ te zetten. Echter, een fout in de dekking gaf veel ruimte in het verzwakte achterveld en rookie receiver Davey Noor vond een open ruimte achter de safety om een 40-yard scorende pass van Nijland binnen te halen. De Crusaders kozen toen voor een twee-punts conversie en brachten hun TRACTOR goal-line formatie op het veld met defensieve lineman Dylan Bakker die de bal in de endzone duwde om de voorsprong te vergroten naar 14-0.

In het tweede kwart voegde Amsterdam nog twee touchdowns toe dankzij de uitstekende prestaties van Nijland. Eerst scoorde receiver Ruben van Gessel op een 20-yard pass ontvangst en daarna onderschepte cornerback Julius Dollard Rotterdam quarterback Walter Dycus voor een 45-yard pick six, wat de Crusaders een 28-0 voorsprong gaf bij de rust.

In het derde kwart leek Amsterdam het iets rustiger aan te doen en de Trojans profiteerden hiervan. Quarterback Walter Dycus leidde de Rotterdamse aanval naar de 33-yard lijn van de Crusaders. Toen vond hij Arthur de Boachie diep in de achterzijde van de endzone om de achterstand te verkleinen naar 28-7.

De Crusaders voegden in het vierde kwart een field goal toe van de voet van Jurre van der Pal, waardoor de voorsprong werd uitgebreid naar 31-7. Niet lang daarna sloeg Dycus opnieuw toe, door eerst met Jarrel Berrenstein te verbinden voor een 32-yard gain naar de Amsterdamse twee-yard lijn. Vervolgens raakte hij hem opnieuw in de hoek van de endzone om de achterstand te verkleinen naar 31-14.

De Crusaders schakelden daarna over op het grondspel en vertrouwden op Kunst om de klok te doden. Laat in de wedstrijd brak hij buitenom en rende 31 yards voor de laatste score van de wedstrijd, waarmee de overwinning voor Amsterdam werd bezegeld.

De overwinning was welverdiend voor coach Vittorio Alfarez in zijn eerste jaar als hoofdcoach, waarbij hij het overnam van zijn broer Alejandro Alfarez.